NAŠA ZAVEZA GLEDE ZASEBNOSTI PIŠKOTKOV

Pri Merck & Co., Inc. (Kenilworth, NJ, ZDA), ki posluje izven ZDA in Kanade kot Merck, Sharp & Dohme (MSD), se držimo naše zaveze glede zasebnosti, ki se začenja z našimi štirimi vrednotami glede zasebnosti: spoštovanje, zaupanje, preprečevanje škode in zagotavljanje skladnosti. Ko zbiramo informacije od vas prek spleta, velja naša Izjava o zagotavljanju zasebnosti na spletu. Naša zaveza glede zasebnosti piškotkov podpira našo Politiko zasebnosti na spletu, saj navaja podrobnejše informacije o vrstah piškotkov in podobnih tehnologijah, ki jih uporabljajo naša spletišča, spletne aplikacije in druge spletne storitve (ki jim skupno pravimo »spletišča«) in kako lahko nadzirate piškotke v svojem računalniku ali mobilni napravi.Kaj je piškotek? Zakaj uporabljamo piškotke?
Piškotek je majhna podatkovna datoteka, običajno besedilna datoteka s črkami in številkami, ki jo nastavi naše spletišče (tem pravimo »piškotki prvih oseb«) ali druga spletišča, ki omogočajo prikaz vsebin ali lastnosti našega spletišča, ki si ga ogledujete (tem pravimo »piškotki tretjih oseb«). Piškotke pošiljajo spletni strežniki naših spletišč ali spletni strežniki za vsebine tretjih oseb, ki so na voljo na našem spletišču, in se shranijo v vaš računalnik ali mobilno napravo. S pomočjo piškotkov lahko spletišče shrani majhno količino informacij v računalnik, da jih lahko pozneje ponovno prebere. Za razliko od piškotkov Flash, ki so opisani spodaj, je vsak piškotek enoličen za posamezen brskalnik, ki ga uporabljate v računalniku ali mobilni napravi, če torej obiščete spletišče s pomočjo več različnih naprav ali več različnih brskalnikov, bodo naša spletišča nastavila ločene piškotke za vsako napravo in brskalnik.

Naše tehnologije, ki opravljajo podobne naloge kot piškotki, vključujejo:
  • oznake iz ene slikovne pike, ki jim pravimo tudi spletni svetilniki, spletne oznake in prosojni GIF-i, so grafični elementi, ki delujejo podobno kot piškotki. Te oznake med ogledom spletne strani ali e-poštnega sporočila niso vidne, ker so tako majhne.
  • Oznake entitete so enolične vrednosti, ki se uporabljajo za predpomnjenje spletišča, s katerimi je mogoče obiskovalca spletišča identificirati ob naslednjem obisku.
  • Skripti so programska koda, ki je vdelana v nekatere strani naših spletišč, ki ponudniku kode zagotavljajo določene informacije o vašem brskalniku, ko obiščete ta spletišča.

Naša spletišča, ki uporabljajo Adobe Flash Player za predvajanje medijskih vsebin, kot so videoposnetki, uporabljajo drugačen piškotek, ki mu pravimo piškotek Flash, poznan pa je tudi kot lokalni objekt v skupni rabi. Piškotke Flash uporablja Adobe Flash Player in lahko poleg vrste informacij, ki jih vsebujejo tudi drugi piškotki, vsebujejo tudi informacije posebej za Adobe Flash Player, kot na primer, na kateri točki se je video nehal predvajati na vaši napravi. Piškotki Flash lahko shranijo tudi večjo količino informacij kot ostali piškotki. Piškotki Flash se razlikujejo od drugih piškotkov po tem, da znajo deliti informacije med različnimi spletnimi brskalniki na vaši napravi.

S piškotki lahko naša spletišča naredimo učinkovitejša in vam bolj ustrezna. Piškotki opravljajo številne naloge. Z njimi lahko zabeležimo vaše uporabniško ime in prednostne nastavitve, opravljamo analize delovanja naših spletišč in vam priporočamo vsebine, za katere menimo, da so najbolj primerne za vas. Večina piškotkov prepozna brskalnik vaše naprave in ne vas osebno, kot pa je pojasnjeno v nadaljevanju, je mogoče nekatere piškotke povezati tudi z drugimi osebnimi podatki, ki jih pridobimo od vas in jih o vas hranimo.

Uporabljamo tako piškotke seje, to so začasno nastavljeni piškotki, ki se izbrišejo iz pomnilnika vaše naprave, ko zaprete spletni brskalnik ali izključite računalnik, kot tudi trajne piškotke, ki se shranijo v vašo napravo za določeno obdobje, razen če jih pred tem sami izbrišete.

S piškotki seje naša spletišča shranjujejo vaše nastavitve na naših spletiščih med vašim obiskom, dokler ne zaprete brskalnika, na primer, da ste se opredelili kot zdravstveni delavec ali prebivalec določene države. Nekatere vrste trajnih piškotkov, ki jim pravimo tudi analitični piškotki, nam omogočajo ugotoviti, ali je bil spletni brskalnik vaše naprave že kdaj prej uporabljen za obisk naših spletišč ter za pridobivanje seznama strani, ki ste jih obiskali na teh spletiščih. Če odprete račun na enem od naših spletišč, uporabljamo trajne piškotke, ki jim pravimo tudi registracijski piškotki, s katerimi si naša spletišča zapomnijo vašo identiteto, ko jih pozneje znova obiščete. Če ste prijavljeni v naša spletišča, lahko uporabimo informacije o vas iz registracijskih piškotkov in analitičnih piškotkov, da ugotovimo, katere strani ste obiskali na teh spletiščih.

Katere kategorije piškotkov uporabljamo in kako jih lahko nadzirate?

Piškotke na naših spletiščih smo razdelili v pet kategorij, s katerimi boste lažje razumeli njihov namen in kako jih lahko nadzirate. Te kategorije in možnosti za nadzor so navedene spodaj. Mnoga naša spletišča ponujajo orodje za nastavitve piškotkov, s katerim lahko neposredno nadzirate piškotke, ki jih ta spletišča uporabljajo. Orodje je na voljo na zadevnih spletiščih s klikom na gumb ali pasico z oznako »piškotki« ali »nastavitve piškotkov«.

Z izjemo piškotkov Flash in oznak entitet, lahko z novejšimi različicami spletnih brskalnikov nadzirate nastavitve piškotkov kar v brskalniku. Podrobna navodila za nadziranje piškotkov glede na vrsto vašega spletnega brskalnika v napravi so na voljo tukaj.

  • Piškotke Flash je mogoče nadzirati ločeno od ostalih vrst piškotkov, tako da morate kljub temu, da ste že določili nastavitve piškotkov v svojem brskalniku, za nadzor piškotkov Flash slediti navodilom, ki jih v zvezi z upravljanjem teh piškotkov zagotavlja Adobe v upravitelju nastavitev.
  • Tudi oznake entitet je mogoče nadzirati ločeno od piškotkov Flash, ostalih vrst piškotkov in skriptov. Če želite odstraniti oznake entitet, morate izprazniti predpomnilnik spletnega brskalnika.
  • Skripte je prav tako mogoče nadzirati ločeno od piškotkov Flash, ostalih vrst piškotkov in oznak entitet. V nekaterih spletnih brskalnikih lahko skripte nadzirate neposredno. Če uporabljate Chrome, lahko nadzirate skripte na zavihku Nastavitve v brskalniku, pomakniti se morate navzdol do odseka Zasebnost, klikniti na gumb Nastavitve vsebine in izbrati nastavitev med možnostmi, ki so na voljo za JavaScript.


Kategorije naših piškotkov Kako uporabljamo te piškotke Vaše nastavitve
Potrebno

(v nadaljevanju tudi »obvezno« ali »nujno potrebno«)
Ti piškotki so nujno potrebni za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je dostop do varnih območij naših spletišč ali pomnjenje izdelkov, ki ste jih shranili v košarico na nekaterih naših spletiščih. Ti piškotki seje se shranijo samo začasno med vašo uporabo naših spletišč in se izbrišejo iz naprave, ko zaprete brskalnik. Ker so ti piškotki nujno potrebni za delovanje nekaterih naših spletišč, jih v orodju za nastavljanje ne morete nadzirati. Če svoj brskalnik nastavite tako, da jih ne sprejema, ne boste mogli uporabljati odsekov naših spletišč, ki jih potrebujejo.
Funkcionalnost

(v nadaljevanju tudi »izkušnja na spletišču«)
Ti piškotki podpirajo delovanje osnovnih funkcij strani in našim spletiščem pomagajo, da si vas zapomnijo kot edinstvenega obiskovalca ter zabeležijo vaše nastavitve, da lahko nato izpopolnimo vašo uporabniško izkušnjo na naših spletiščih, kot npr. da shranijo vaše prednostne nastavitve za jezik in si zapomnijo, iz katere države dostopate na splet in ali ste zdravstveni delavec. Ti piškotki se prav tako uporabljajo na nekaterih delih naših spletišč za zagotavljanje storitev, ki ste jih zahtevali, kot je ogled videa, vključno z videi in ostalimi vsebinami, ki jih prek našega spletišča ponujajo tretje osebe. Tako kot pri potrebnih piškotkih so naša spletišča odvisna tudi od funkcionalnih piškotkov, s katerimi dostavljajo vsebine in lastnosti, ki ste jih zahtevali med uporabo naših spletišč. Z uporabo naših spletišč, ki uporabljajo te vrste piškotkov, se strinjate, da jih lahko namestimo v vašo napravo. Uporabo teh piškotkov lahko nadzirate tako, da ne izberete nekaterih nastavitev, ponujenih na naših spletiščih, lahko pa jih nadzirate tudi prek nastavitev brskalnika, kot je opisano zgoraj. Če brskalnik nastavite tako, da ne bo sprejemal teh piškotkov, nekatere funkcije na naših spletiščih morda ne bodo delovale.
Učinkovitost in analitika

(v nadaljevanju tudi »delovanje«)
Ti piškotki nam omogočajo analizo uporabe spletišča ali e-pošte, da lahko izmerimo trende in izpopolnimo učinkovitost. Shranijo na primer podatek, ali ste že obiskali naša spletišča ali še ne, katere strani na spletiščih imate vi in ostali obiskovalci najraje, koliko edinstvenih obiskovalcev obišče naša spletišča in koliko različnih prejemnikov določenih e-poštnih sporočil klikne povezave v teh sporočilih. V kolikor niste registrirani uporabnik naših spletišč in vanje prijavljeni, vas med uporabo ne moremo identificirati s pomočjo teh piškotkov. Če ste prijavljeni, lahko piškotke uporabimo za to, da povežemo uporabo naših spletišč z vašimi prijavnimi podatki ali drugimi osebnimi podatki, ki smo jih zbrali o vas. Nekatera naša spletišča ponujajo orodja za prednostne nastavitve piškotkov, s katerimi jih lahko nadzirate. Prav tako lahko nastavite brskalnik, da ne bo več sprejemal teh piškotkov. Nekatere od teh piškotkov nastavljamo mi, nekatere pa tretje osebe. Če želite blokirati piškotke tretjih oseb, lahko to nastavite v brskalniku, ne da bi to vplivalo na piškotke, ki jih nastavljamo mi.
Oglaševanje in navzkrižno spremljanje po spletiščih Te piškotke uporabljajo oglaševalska podjetja, da vam ponujajo oglase, ki so skladni z vašimi interesi. Tretje osebe jih lahko uporabljajo tudi za spremljanje podatkov o spletiščih, ki jih obiskujete. Nekatera naša spletišča ponujajo orodja za prednostne nastavitve piškotkov, s katerimi jih lahko nadzirate. Prav tako lahko nastavite brskalnik, da ne bo več sprejemal piškotkov tretjih oseb.
Družbeni mediji Te piškotke lahko uporabljajo spletišča družbenih medijev, kot so Facebook, Twitter in YouTube, da spremljajo članke, ki jih dajete v skupno rabo, in da spremljajo uporabnike družbenih medijev med njihovim obiskom na našem spletišču. Nekatera naša spletišča ponujajo orodja za prednostne nastavitve piškotkov, s katerimi jih lahko nadzirate. Prav tako lahko nastavite brskalnik, da ne bo več sprejemal piškotkov tretjih oseb.

Ali obstajajo še drugi načini za nadzor nad piškotki tretjih oseb?

Če želite zavrniti piškotke, ki jih uporabljajo druga podjetja, ki dostavljajo e-poštna sporočila v našem imenu ali umeščajo naše oglase na drugih spletiščih, lahko uporabite opcije, ki jih omogočajo:

Če uporabljate mobilne storitve, pri čemer uporabo mobilnih storitev v našem imenu spremlja ponudnik storitev analitike Flurry, se lahko od spremljanja odjavite.Kako bom vedel, da je bila ta Zaveza glede zasebnosti piškotkov posodobljena?

To Zavezo lahko občasno posodobimo. Pridržujemo si pravico do sprememb, dodajanja ali črtanja delov te Zaveze po lastni presoji. Če se bomo določili spremeniti to Zavezo, bo posodobljena različica objavljena na www.msd.si. Če bodo spremembe bistvene, jih bomo objavili, preden bodo stopile v veljavo.

Ta Zaveza glede zasebnosti piškotkov je stopila v veljavo z dnem: 5. junij 2018