Hero Image
NAŠA ZGODOVINA

Zgodovina družbe MSD

Ponosni smo na svoje pretekle dosežke. Danes ustvarjamo za prihodnost.

Začetki današnje družbe MSD segajo v davno leto 1668, ko je Friedrich Jacob Merck v Darmstadtu v Nemčiji kupil svojo prvo malo lekarno. To je bil začetek dolgoletne tradicije družine Merck na področju farmacije. Heinrich Emanuel Merck je leta 1827 v takratni družbi E. Merck v Darmstadtu začel s proizvodnjo, prvo podružnico v ZDA pa je v New Yorku odprl leta 1891. Že leta 1919 se je ameriški del družbe ločil od nemške ustanoviteljice in postal samostojna družba Merck & Co., ki je leto dni kasneje odprla svoji prvi predstavništvi v tujini, v Kanadi in v Združenem kraljestvu.

Nenehne inovacije so prispevale k številnim izjemnim medicinskim odkritjem

Svoj prvi raziskovalni laboratorij je ameriška družba Merck & Co., Inc., slovesno odprla leta 1933 v Rahwayu v New Jerseyju. Sodelovanje raziskovalcev ameriške družbe in Univerze Rutgers je leta 1944 vodilo v odkritje streptomicina, istega leta pa so ameriški znanstveniki uspešno izvedli zapleteno sintezo kortizona. Leta 1953 se je družba Merck & Co., Inc. združila z ameriško družbo Sharp & Dohme s sedežem v Filadelfiji. Leta 1955, ko je Schering Plough ustanovil fundacijo, je skupina takratnih Scheringovih znanstvenikov kortizon uspešno spremenila v prednizon, kar velja za enega najpomembnejših prebojev v medicini v sredini 20. stoletja. Dve leti kasneje je nastala tudi fundacija Merck Company.

Vsak dan si prizadevamo za boljšo dostopnost zdravil in cepiv, kakovostno zdravstveno oskrbo ter podporo partnerjem, zaposlenim in skupnosti, v kateri delujemo. Odnos do zdravstvene stroke gradimo na visokih etičnih in strokovnih standardih, ki so osnova ugleda naše družbe po vsem svetu. Sodelujemo s številnimi slovenskimi dobrodelnimi ustanovami, univerzami in neprofitnimi organizacijami. Med drugim se osredotočamo na podporo projekta zdravstvenega opismenjevanja.