Ozaveščanje o zdravju

Razumevanje melanoma: znaki in dejavniki tveganja

Poiščite več informacij o tem, kako odkriti in preprečiti melanom

Shot of a smiling senior couple gardening in their yard

Kaj je melanom?

Melanom je nevarna oblika kožnega raka, ki nastane zaradi nekontrolirane rasti pigmentnih celic. Predstavlja približno 1,7% vseh novih primerov raka po svetu.

Melanom se lahko pojavi kjerkoli na koži, tudi na področjih brez izpostavljenosti soncu, vendar je bolj verjetno, da se začne na določenih mestih, kot so obraz, vrat, noge (najpogosteje pri ženskah), prsni koš in hrbet (najpogosteje pri moških).

Tveganje za melanom se povečuje s starostjo. Melanom pa ni redek tudi pri mlajših od 30 let, in je ena izmed najpogostejših oblik raka pri mladih odraslih, še posebej pri mladih ženskah.

V zadnjih nekaj desetletjih se povečujejo stopnje diagnoze melanoma, vendar je stopnja odvisna od starosti.

Leta 2020 je bilo ocenjeno, da je bilo po vsem svetu več kot
324.000

novih primerov melanoma

Znaki rakavih znamenj

Novo znamenje na koži ali znamenje, ki se spreminja po velikosti, obliki ali barvi, ali se zdi drugačno, je pomemben opozorilni znak melanoma in bi ga morali preveriti pri zdravniku. Pravilo ABCDE opisuje značilnosti znamenj, ki bi lahko bila melanom, in je koristno navodilo za spremljanje sprememb na koži:

A je za Asimetrijo (Asymmetry)

Ena polovica znamenja se razlikuje od druge polovice.

B je za Nepravilnost robov (Border)

Robovi znamenja so nepravilni, raztrgani, izrezani ali zabrisani.

C je za Barvo (Color)

Barva ni enaka po celotnem znamenju in lahko vključuje različne odtenke rjave ali črne, včasih pa tudi madeže rožnate, rdeče, bele ali modre barve.

D je za Premer (Diameter)

Znamenje je večje od 6 milimetrov (približno 1/4 palca – velikost radirke za svinčnik), čeprav so lahko melanomi tudi manjši od te velikosti.

E je za Spremembo (Evolving)

Znamenje se spreminja po velikosti, obliki ali barvi.

Če opazite kateregakoli od teh opozorilnih znakov, bi se morali obrniti na zdravnika po nasvet.

Dejavniki tveganja za melanom

Obstaja veliko dejavnikov tveganja in vzrokov za melanom, vključno z:

  • Izpostavljenost kože UV svetlobi, na primer zaradi sonca ali solarija (to je napogostejši dejavnik tveganja za melanom).
  • Starost – melanom je pogostejši pri starejših ljudeh, vendar so ogroženi tudi mlajši ljudje. Melanom je eden najpogostejših rakov pri ljudeh, mlajših od 30 let (še posebej med ženskami).
  • Znamenja – prisotnost nenavadnih znamenj, veliko znamenj in/ali velikih znamenj.
  • Osebna ali družinska zgodovina – melanom ima lahko genetsko komponento, in če ima nekdo v družini melanom, se tveganje poveča.
  • Svetla polt ali barva kože, veliko peg in/ali svetli lasje in/ali svetle oči.
  • Oslabljen imunski sistem (zaradi določenih bolezni ali zdravljenja) – večja verjetnost, da oseba zboli za številnimi vrstami kožnega raka, vključno z melanomom.

Načini za zmanjšanje tveganja za melanom

Melanoma ni mogoče popolnoma preprečiti, vendar obstajajo načini za zmanjšanje tveganja. Najpomembnejši način za zmanjšanje tveganja je zaščita pred UV-žarki, ki poškodujejo DNK kožnih celic in vplivajo na gene, ki nadzorujejo rast kožnih celic. Najpomembnejši vir UV-žarkov je sonce. Zato je pomembno, da vsakič, ko greste ven, prakticirate varnost pred soncem, tudi ob oblačnih dneh, ko lahko UV-žarki še vedno prodirajo. Tu je nekaj načinov, kako se zaščititi:

Iščite senco

Izpostavljenost UV-žarkom je največja med 10. in 16. uro. Če morate biti zunaj v teh urah, poiščite senco.

Nosite klobuk

Poskusite poiskati klobuk z širokim robom – vsaj 5 do 8 centimetrov širokim – da zaščitite obraz, zgornji del glave, ušesa in vrat.

Pokrijte se

Izberite oblačila z gosto tkanino ali tkanjem ter se izogibajte majicam, skozi katere je mogoče videti. Zavedajte se, da če čez tkanino prodira svetloba, potem prodirajo tudi UV-žarki.

Uporabite sončno kremo

Pri daljših aktivnostih na prostem uporabljajte vodoodporno sončno kremo širokega spektra z zaščitnim faktorjem SPF 30 ali več.

Nosite sončna očala

Zaščitite svoje oči in občutljivo kožo okoli njih. Izberite sončna očala, ki bodo blokirala čim več UVA in UVB žarkov, idealno blizu 100%.

Pripravljeno v Sloveniji, 03/2024. SI-NON-00507 EXP 03/2026. Vse pravice pridržane.