Po ocenah so leta 2020 pljučnega raka odkrili pri več kot 2 milijonih ljudi. Prizadetim se je življenje zaradi tega močno spremenilo in znašli so se na poti, ki je niso pričakovali in po kateri nihče ne želi hoditi. Družba MSD se bori za te bolnike in njihove svojce, izvaja raziskave in spodbuja večjo ozaveščenost in razumevanje te bolezni.

Tukaj je pet dejstev o pljučnem raku, za katere menimo, da jih mora poznati vsak.

01.

Vsakdo s pljučnim rakom si zasluži sočutje in podporo.

Osebe s pljučnim rakom se lahko soočajo z družbeno stigmo. Toda za obtoževanje ni prostora! Vsaka oseba, ki ji odkrijejo pljučnega raka, se sooča s podobnimi izzivi kot kdor koli, ki izve, da ima raka. Zasluži si vse sočutje in podporo svojcev, skupin za oskrbo in širše skupnosti kot pomoč pri kljubovanju bolezni.

02.

Za življenje s pljučnim rakom je potrebna množica ljudi.

Pri spopadanju z diagnozo pljučnega raka je pomembno ustvariti krog podpore, ki vključuje onkologa, skupine za zdravstveno oskrbo, družino in prijatelje.

Povezovanje z drugimi lahko daje oporo in uteho, ki bolnikom pomaga pri vsem, kar je povezano z obvladovanjem te bolezni.

"Življenje ljudi s pljučnim rakom se zdi povsem razbito in spremenjeno – dnevi postanejo polni obiskov pri zdravnikih in preiskav. Zazdi se, da je življenje s pljučnim rakom postalo nova normalnost."

Dr. Cathy Pietanza

onkologinja in ugledna znanstvenica v raziskovalnih laboratorijih MSD

03.

Za pljučnim rakom ne zboleva ena sama vrsta ljudi.

Pljučni rak prizadene moške in ženske ter ne izbira po starosti. Bolezen je večinoma res odkrita pri starejših, a zbolijo lahko tudi mlajši. Ocenjujejo, da je bilo leta 2020 več kot 285.000 primerov pljučnega raka odkritih pri osebah do 54. leta starosti.

04.

Za pljučnega raka obstajajo številni dejavniki tveganja, tudi nekateri, na katere ne moremo vplivati.

Največji dejavnik tveganja za to bolezen je kajenje, a obstajajo še drugi, med drugim pojavljanje te bolezni v družini ter izpostavljenost nekaterim okoljskim snovem.

Med okoljskimi dejavniki tveganja so izpostavljenost:

  • radonu,
  • azbestu, pasivnemu kajenju ali drugim rakotvornim snovem v zraku, na primer arzenu, kromu in niklju.

05.

Znanstveni napredek vpliva na pljučnega raka.

V zadnjem desetletju je znanstveni napredek pripomogel k temu, da preživi več bolnikov.

SI-NON-00436 EXP 11/2024